22.7.2015

Jazzarin virittimet

Jazz Bass -spesifit virittimet
Minulla piti olla pihatyöpäivä. Ensin ajoin ruohonleikkurista terän mutkalle yhteen niistä kymmenistä nyrkin kokoisista kivistä, joita sateet, tuulet, poutasää ja mikä milloinkin saa nousemaan nurmen pintaan. Roskakatoksen rakentamisesta ei tullut niin ikään a) yhtään eikä b) mitään, koska sääolosuhteet päättivät toisin.

Onneksi on näitä keskeneräisiä projekteja.

Vaihe 1: Mittaa

Mittaa ensin, osta sitten. Halkaisija 14mm, pituus 31,5mm.
Ennen viime joulukuussa tekemääni ostosta mittasin bassossa kiinni olevan viritinkoneiston. Näitä on yllätys kyllä monenlaisia ja paksuisia, joten tyrimisen mahdollisuus on ilmeinen.

Vaihe 2: Merkitse

J-A-Z-Z
Nelikirjaiminen sana ja loputon basistivitsien viidakko, mahtavia mahdollisuuksia itseironiaan tai ihmisten hämmentämiseen. Pohtimiani vaihtoehtoisia kirjainyhdistelmiä olivat mm.
  • E-A-D-G ja muut vireestä kertovat (myös E-G-D-A tms. väärät vireet)
  • B-A-S-S, jotta basisti tunnistaisi soittimensa jos osaisi lukea
  • J-A-C-O, koska Squier Jazz Bass VM fretless
  • F-R-E-T, maailman ensimmäinen nauhallinen nauhaton basso
  • B-E-S-T, hitusen itsevarmalle soittajalle sopiva valinta
  • S-T-O-P, koska yleisöllä on selkeä mielipide
F-R-E-T ja nuo vireestä kertovat olisivat olleet mielestäni eniten hauskoja ja pidemmällä aikavälillä myös siedettäviä. J-A-Z-Z -yhdistelmään päädyin lopulta lähinnä sen vuoksi että basso on jazzari. Stating the obvious, niin kuin ulkomaaksi sanottaisiin.

Vaihe 3: Leikkaa

Jazz, hieno tuli.
Jokaisessa autotallissa pitäisi kuulemani mukaan olla suoraan CAD-piirustuksesta siistiä jälkeä tekevä laser- tai vesileikkauslaite, mutta meillä sellaista ei ole näkynyt. Mainitusta puutteesta johtuen suoritin kauneusleikkauksen kuvassa näkyvin välinein, eli pienoisporaan kiinnitettävillä leikkaus- ja jyrsintätyökaluilla. Työstöstä teräviksi jääneet reunat viimeistelin pienellä hiomakivellä, jottei aina virittämisen jälkeen tarvitsisi soittaa verisin sormin.

Parista kohtaa noita kirjaimia voisi ehkä vieläkin siistiä vaikkapa kiillotustahnalla, nyt virittimissä on näkyvillä pari sellaista "Oho, voi pas.. eiku .. ihanhyvä" -työstöjälkeä. Käsityön leima, sano.

Vaihe 4: Asennus

Ennen.
Sain virittimet valmiiksi hieman sen jälkeen kun vuorokausi vaihtuu. En venyttänyt yövuoroa sen pidemmälle, jotta seuraava työpäivä ei menisi kamalaksi kahvinjuonniksi tai jotta en tuhoaisi hyvää soitinta pelkän väsymykseni voimin.

Kielet irti.
Yön yli nukuttuani otin basson työstettäväksi. Kielet irti, vanhat virittimet pois ja uudet tilalle. Lapaan kiinni lyötyjä/puristettuja virittimen kauluksia en turhaan irrottanut, sillä uudet virittimet sopivat niihin hyvin, eivätkä aiemmat olleet vielä millään tavalla huonot.

Jotakin uutta, jotakin vanhaa. Virittimen kiinnitysruuvien reiät osuivat ihmeen hyvin paikoilleen.
Virittimet vaihdettu, vielä kielet kiinni.
Pieni kauneusvirhe tulee esiin, kun basson virittää - pyöriessään ympyrää kirjaimet menevät epäesteettiseen asentoon hieman riippuen siitä, kuinka pitkät kielet sattuvat olemaan.Virittimen mekanismin rattaan ja matovaihteen keskinäistä asentoa säätämällä kirjaimet saattaisi saada näkymään tasan kuten ajatus oli, tätä en vielä kuitenkaan ole ehtinyt kokeilla.

Valmis ja soittokuntoinen Squier M&VM Fretless Jazz Bass.

Lopputulokseen olen silti tyytyväinen. Rok rok!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti